STRAATVERLICHTING

voor wie niet kan rekenen

Met straatverlichting heb ik iets. Wij waren per slot het eerste land ter wereld dat er doeltreffend in voorzag. Nu gaat de straatverlichting op de rijkswegen uit. Zie het als een beschermingsmaatregel. Het energieverbruik moet minder anders gaat het milieu naar de knoppen (en dat overleeft de mensheid niet.) Dus uit dat licht. Het kost misschien wat slachtoffers, maar die geven graag hun leven voor het nut van het algemeen. Het bericht van Gijsbert Termaat las ik in De Telegraaf van 27 aug. 2013. Zelf had ik me al een tijdje over de intredende duisternis verwonderd. Ik vermoedde dat de managers van Rijkswaterstaat zuiniger lampen lieten installeren en dat ze verzuimd hadden die tijdig in te kopen. Foutje, moet kunnen! Ik was te optimistisch. Het licht gaat definitief uit. Duisternis spaart geld. Ze rekenen op 35 miljoen euro tot het jaar 2020. Het is een mooi voorbeeld van twee vliegen in een klap, win-win noemen managers dat onder elkaar. Het milieu beschermd en kassa!

Het geheim van goed management is: indekken. Dus werd tevoren met de ANWB en Veilig Verkeer Nederland overlegd. Die zagen geen bezwaar; blinden zien weinig. Daarmee was de zaak 'klip en klaar'. RWS vroeg zich niet af of die clubs de juiste experts hebben om over zoiets advies te vragen. Niet dus!
In ons land is een andere organisatie, de Nederlandse vereniging voor slaap- en waakonderzoek, NSWO. Daarin zitten de juiste mensen. De NSWO noemt het een domme maatregel die tot meer ongelukken zal leiden. Zonder licht worden mensen slaperig en daardoor minder alert. In het donker maken de hersenenen melatomine aan. Die zorgen dat je in de 'slaapstand' komt. Hans Hamburger, neuroloog en voorzitter van de NSWO, spreekt van kapitaalvernietiging en negeren van onderzoek. Maar och, medici zijn net technici. Daarvan hebben ze bij RWS hun buik vol. Die dienst haalt liever zijn licht waar het niet schijnt.

Laten we eens schatten wat het allemaal kost en oplevert. Er is volgens Wikipedia 2342 km rijksweg, waarvan 992 km verlicht. Neem aan dat de verlichting om de 50 m 200 Watt vraagt. Dan vergt de gehele verlichting 4 MW gedurende 12 uur per dag. Een 5 MW windmolen op zee, waarop een ander ministerie zo dol is, produceert volgens hen over 24 uur gemiddeld 2 MW. Die molen zou dus precies die hele verlichting kunnen bedienen. We gaan honderden van die dingen neerzetten. En zij sparen ons milieu volgens de ministers. Dus niks vervuiling!
Het energieverbuik per dag is 48 MWh. Een kWh kost op dit moment 10 cent. (De overheid betaalt geen belasting.) Een nacht de lampen aan kost de gemeenschap daarom 4800. Dat is over het hele jaar 1,8 miljoen euro. Hoe Rijkswaterstaat daarmee in 7 jaar 35 miljoen miljoen wil sparen is een raadsel. Ik kom op 12,6. Pas als er drie keer zoveel verlichting zou zijn, komen we aan het overheidsgetal (!). Maar dan zouden we tot nu toe 's nachts allemaal met een zonnebril op hebben gereden.
Rijkswaterstaat verzekert dat op drukke tijden en op gevaarlijke punten het licht wel aanblijft. Dat maakt de besparing nog kleiner.

Neem eens aan dat de duisternis in een jaar 5 weggebruikers het leven kost. Dan is de besparing 350000 per mensenleven. Een naar sommetje. Wat zou onze overheid besteden om ons tegen terrorisme te beschermen? M.a.w. wat kosten de op terrorisme bestrijding gespitste onderdelen van de veiligheidsdiensten AIVD en de militaire inlichtingdienst MIVD en de politie? Ik kan er slechts naar raden. 10 miljoen, 50 miljoen of zelfs 100 miljoen? En hoeveel mensen sterven hier jaarlijks aan terroristische aanslagen? In 'De toekomst achter ons', p. 90 kwam ik op 10 terreur doden in 40 jaar, dat komt neer op 0,25 leven per jaar. Zelfs bij de laagste schatting van de bestrijdingskosten geven we daar 40 miljoen uit om één mens te redden.

Verkeersdoden zijn dus ruim 100 keer zo weinig waard als slachtoffers van terreur.

Geen milieuwinst en een besparing die in het niet valt vergeleken bij wat wij uitgeven om levens tegen terrorisme te beschermen! Niet alleen de 'natte Waterstaat' is dus bemand met minkukels; bij 's rijks wegen weten ze er ook weg mee.

Nieuwegein,
2013 09 05.

naar top naar "LEUK" naar index