>SYRIËRS BOMBARDEREN OM ZE TE BESCHERMEN

Aan de overkant van de haringvijver zijn ze van lotje getikt. Die wilden Syriërs tegen elkaar gaan beschermen door ze te bombarderen!

Ver voor er internet bestond, in de tijd dat ik op universitaire hoogtij momenten nog in een Middeleeuwse monnikspij met baret in het gelid meehobbelde, schreef ik voor de NRC al eens een serie artikelen over dat vermaledijde land, dat toen mijn naaste buur was. Het was er een rotzooitje. Een stam Alawieten, was er de baas en zette ieder ander naar zijn hand. De hoofdman, Hafesz Assad, was een schurk. De Russen hielden hem de hand boven het hoofd. Ze weerhielden hem intussen wel van escalatie in de strijd met Israël en sindsdien is er weinig veranderd. Hafesz is opgevolgd door zijn zoon Bashar. Die is uit hetzelfde hout gesneden. Het moest er tot een uitbarsting komen. Dat gebeurde ook telkens, maar die opstanden werden steeds met draconische middelen in de grond geboord. Nu is het weer eens zover en dit keer hebben de opstandelingen een betere voorbereiding en betere wapens. Denk niet dat er één soort opstandelingen is. Syrië is bijna een staat zoals John Galtung beschreef als ultieme vorm van ellende: een toestand van totale oorlog. Daarmee bedoelde hij dat iedereen met iedereen overhoop lag. Dus de regering vermoordt er opstandelingen en de opstandelingen vermoorden elkaar en regeringsaanhangers.
Een groep, waarschijnlijk die van de regering, gebruikte voor de verandering maar eens gifgas om zijn doel te bereiken. Of hun kogels op waren, of dat ze dachten zo sneller te winnen, hebben ze niet verteld.

En hoe reageert ons deel van de wereld, de Amerikanen helemaal voorop? Dat mag niet! De al jaren voortgaande moordpartijen konden er mee door, maar dit ging te ver. Waarom? Wel er is een verdrag. Dus moest er iets gedaan. Veel Syriërs zijn het land ontvlucht. Alleen al in Libanon zitten er driekwart miljoen. Dat land heeft zelf vier miljoen inwoners(!). Gaan we die helpen? Welnee, we moeten vanuit de lucht aanvallen. Ieder met een beetje gezond verstand weet dat luchtaanvallen nooit opleveren, wat je wilt. Er wordt een grote vernieling aangericht en er vallen veel meer slachtoffers die met de hele strijd niets te maken hebben, dan gifgassers. Obama dacht, geloof ik, dat het de overlevenden zou leren het gas te laten staan en zich te beperken tot schieten. Begrijpelijk voor een Amerikaan die thuis nooit anders hoort. Maar krankjorum blijft het.

Nederland gaat pas mee met de Amerikaanse folie als de Veiligheidsraad het goed vindt. Gelukkig maar, want daar zit nogal wat onwil. Niet uit humane overwegingen vermoed ik. Belangen spreken ook een woordje mee. Intussen gaan we hier toch iets doen. Wij willen wel 50 vluchtelingen opnemen. 50! Met 1500 landen zo goed als wij is Libanon van de onhoudbare toestand bevrijd. Daarvoor zijn maar 6 planeten Aarde nodig.

Wat verstandige mensen van dit alles moeten denken, laat zich raden. Het is een troostrijke gedachte, dat niet alleen onze eigen overheid gek is. In de rest van de wereld is het niet beter. En je hoeft niet lang te zoeken voor je een plek vindt waar het nog slechter gaat.

Nieuwegein,
2013 09 17.

naar top naar "LEUK" naar index