>

VOETGANGERSHELM
Autorijden is er niet eenvoudiger op geworden. Niet het rijden zelf. Dat doe ik al meer dan 60 jaar zonder noemenswaardige schade of ongelukken. Ik schat dat ik zo'n 30 keer de wereld rond heb afgelegd. Wat ik bedoel, is "te mogen autorijden".

Om te mogen autorijden is een rijbewijs nodig en het mijne moet over een tijdje verlengd. Daarvoor is een medische keuring nodig en voor 75+ers een waaraan een onderzoek door een echte dokter te pas komt. Ik ging daarom maar eens informeren op het stadhuis in Nieuwegein. Daar moet dat rijbewijs vandaan komen. Ik had vernomen dat zoiets tijd kost en wilde weten of een te voren afgegeven medische goedkeuring lang genoeg geldig blijft om niet in een val "verlopen" te tuimelen.
Op het gemeentehuis wist de receptie niet wat die geldigheidsduur was. Er werd geconsulteerd en ze raadden mij aan alvast maar te beginnen, want het duurde wel 6 maanden voor zoiets rond was.
Ik belde dus met een keuringsarts. Die zag geen probleem. Ik kon binnen drie dagen bij hem terecht. Maar ik moest eerst wel een ingevuld exemplaar van een 'eigen verklaring' hebben, die hij dan samen met zijn keuringsrapport naar de betreffende dienst stuurt.
Voor die eigen verklaring moest ik à raison van € 40 formulieren aanvragen bij het Centraal Bureau. Het heeft een webstek, waar je dat kunt doen.
Die webstek bleek onbereikbaar tenzij je inlogt. Dat kan via je DIGID, een sleutel waarover ik toevallig beschik om bij "Mijn overheid" (!) te komen. Dat deed ik dus met mijn inlognaam en mijn zeer geheime wachtwoord. Mijn overheid opende zich en bood de mogelijkheid om bij de keuringsdienst te komen. Handig en snel.
Echter, die dienst neemt geen genoegen met mijn DIGID-inlognaam en wachtwoord. Daarvoor zou ik het best een 'smartphone' met een 'app' moeten aanschaffen. Nu zijn smartphones van die dingen met een 'touch screen'. Die mijn 'touches' niet verstaan. Mijn vingers zijn niet elektrisch of magnetisch genoeg. Daarvoor moet ik drukken en wrijven, op mijn vinger spugen, dat weer afpoetsen en daarna toont zo'n instrument dan een verkeerde letter of 'app', waarna de ellende opnieuw begint. Gelukkig is er voor smartphonofoben ook een mogelijkheid om anders in te loggen.
Daarvoor moet je een speciale eenmalige code aanvragen, waarmee je met een SMS op een primitiever mobieltje bij ze binnen kan komen. Zo'n ding heb ik gelukkig. Dus vroeg ik die code aan. Die is mij beloofd, maar ik krijg hem niet via SMS of e-mail. Dat vinden ze te onveilig. Dus moet ik wachten op een brief, die ik na drie werkdagen mag verwachten.
Met die code mag ik dus die veertig euro kostende formulieren aanvragen. Hoe lang het duurt voor ik ze krijg, stond er niet bij. Aannemend dat het invullen ervan in een uur of twee wel lukt, kan ik daarmee drie dagen later naar de keuringsarts. Die belooft zijn bevinding na een dag samen met mijn ingevulde eigen verklaring elektronisch aan de keuringsdienst te sturen. En die doet er volgens het stadhuis 6 maanden over om er een stempel op te zetten. Of het dan op de dag waarop mijn huidige rijvergunning afloopt nog geldig is, tast ik nog steeds in het duister.

Nu vraag ik me in gemoede af welke troep zwakzinnige idioten dit heeft bedacht. Mijn overheid, mijn CBR ! Als ze echt van mij waren, zou ik ze direct bij het grove vuil zetten. Dat zijn ze niet. Het zijn domme dwingelanden, waarvan we af moeten.

In Franse een strip van G. Pichard kwam een nare beul voor. Hij werd voorgesteld als de uitvinder van de verplichte veiligheidsgordel in de auto. Zelf voegde hij er aan toe "en van de veiligheidsgordel voor banken voor wandelaars en voor tuinstoelen." Verderop in het verhaal bleek hij te werken aan een regel voor verplichte voetgangershelmen om mensen te beschermen tegen vallende dakpannen, kastanjes en losgeraakte dakgoten. Ook een paspoort om een weg te mogen oversteken in steden met meer dan 4500 inwoners was in de maak. Toen ik het las, dacht ik aan een grap. Maar nu begrijp ik dat mijn overheid een hele kudde van zulke beulen als beschermers van mijn veiligheid in dienst heeft. Die worden in alle sectoren van de samenleving ingezet, opdat wij het eeuwige leven deelachtig worden.

Nu weet u, hoe het komt dat er straks een gewapende patrouille voor uw deur staat, om uw gasverwarming weg te halen. Het is voor uw eigen bestwil. Net als in kou en regen buiten wachten voor de deur van uw apotheek, gezondheidscentrum, zwembad, stamkroeg enz. Indien u rookt, mag u daar niet naar binnen. U moet zelfs als niet-roker wachten op uw versnapering, wanneer de rokende bediening zelf ook buiten staat te kleumen. En wie binnenkort nog biefstuk wil, moet daarvoor over een tijdje vele kilometers ver weg vliegen. Wat weer alleen mag indien...

Wie zingt nog het lied:
Wij leven vrij op Neerlands dierbare grond.
Ontworsteld aan de slavernij.
Hier duldt de grond geen dwingelandij?...

Wel, misschien de grond niet. Maar wij? Hoe lang pikt dit volk dat allemaal nog?

Nieuwegein
2020 08 15

naar top naar index