Pyromanen bij de brandweer


Sociale wetenschappers beweren dat de wereld nog nooit zo vreedzaam en vrij van misdaad is geweest. Maar velen, waaronder ik, voelen zich zoals Tom Lehrer het zei als 'Christian Scientists' met een blindedarmontsteking. Ik heb het niet over een miljoen of wat vluchtelingen, of de oorlogsslachtoffers en evenmin over de stakkers die om de armoede thuis te ontvluchten de verdrinkingsdood in de Middellandse Zee riskeren. Het onrustgevoel dat de aanleiding tot dit kritiekje is, heerst bij de veilig wonende welvarenden. Dat veroorzaken de pyromanen die de wereld brandweer zijn binnengedrongen. Enkelen van hen, staan op het plaatje. Die heb ik als amateur fotoshopper van het internet bij elkaar gesprokkeld.

Een vindingrijke pyromaan vindt in de wereld genoeg brandstof voor een lekker fikkie. Vooral religie kan een mooi vuurtje geven, al moet men andere heil-filosofieën niet vergeten.
Vaak zijn godsdiensten bronnen van vrolijkheid voor ons ongelovigen. Ze verschillen wel, maar hebben ook dingen gemeen. Gods wil komt altijd overeen met de wil van de aanhang, terwijl wat al achter de rug is, uiteraard gods wil wàs. Grappig, als je er over nadenkt. Toch is geloof soms hinderlijk, bijvoorbeeld als het zich bemoeit met mijn wijze van leven en sterven. Het ergste is echter dat ze brandweerpyromanen tot middel van lustbevrediging dienen.

Nu hebben we weer zo'n stel dat om hun god te dienen Syrië en Irak wil veroveren en ontdoen van alles en iedereen die er tegen is. Dat is daar gods wil. Voor andersdenkenden in die buurt erg hinderlijk, blijkt. Het is een troep moordenaars en koppensnellers, die ik een spoedig vertrek naar hun eigen hel toewens. Maar moeten wij ze daarheen helpen? Ik denk van niet en zal proberen dat uit te leggen.

Onze vertegenwoordigers in het parlement verenigden zich onlangs heldhaftig tot de strijd. Maar een bedreiging voor ons land is de IS, het Islamitisch Kalifaat, niet*. De redenering toegepast op andere landen zou ons met de halve wereld in oorlog brengen o.a. met Amerika, China en Rusland. Dat betekent een nieuw rampjaar en dat willen we niet. Ze maken daar in Den Haag een fout.
In de Verenigde Staten voltrekken ze net als IS aan de lopende band doodstraffen. Achteraf blijkt dat veel van de vermoorden onschuldig waren aan de ten laste legging. Waarschijnlijk ontbreekt het IS aan elektrische stoelen of gifspuiten en doen zij het daarom met een zwaard. Voor de slachtoffers maakt dat weinig uit, behalve dat Amerikaanse executies langer duren. Amerikanen executeren zelfs op grote schaal in andere landen door lui met drone-projectielen uiteen te rijten, waarbij ook nogal wat omstanders in stukken scheuren. Je bent pas veilig, wanneer je land zich onverkort naar hun wensen gedraagt. Simpel gezegd, wanneer Oom Sam het voor het zeggen heeft. Dat noemen wij 'veroverd'. IS mikt bij het veroveren op Syrië en Irak; Amerika is territoriaal ambitieuzer.

Toen Philips II van Spanje destijds moordenaars stuurde, waarvan een de geliefde leider van het verzet tegen 's konings wetten dood schoot, werden Nederlanders erg boos. Ze bleken bereid om de strijd nog 63 jaar voort te zetten. En Balthasar G. trof niet eens onschuldige omstanders. Hij deed precisie werk waaraan drones niet kunnen tippen. Op grond van die historisch parallel verwacht ik dat Amerikaanse drone moorden het beoogde doel, bevriende landen maken, niet naderbij brengen. Maar los daarvan, dus ook als de tactiek de volkeren daar Amerofiel zou maken, zijn het toch moorden door het Obama Kalifaat met bovendien ook onschuldige slachtoffers.
China, Rusland enz. enz. hebben andere manieren om mensen om zeep te helpen en landen te veroveren. Genoeg reden voor de Tweede Kamer om kwaad te zijn. Maar ik ken er niemand die Amerika wil gaan bombarderen. Gelukkig maar. Of dat in Den Haag ook voor Rusland en China geldt, weet ik niet. Ik wil dat in elk geval niet net zo min als bommen gooien op nog meer kalifaten. Moreel consequent, dunkt me.

Het is een morele puzzel alleen oplosbaar met belangen politiek. In Kantse termen een andere categorie.
Eerst het eten dan de moraal is een oude waarheid. Niet ethisch, wel praktisch. Ik beschouw mijzelf als een pragmaticus. Dus verdiep ik me in de lessen uit de praktijk. En die zijn niet mis. Na de Koreaanse oorlog als enige uitzondering heeft het Westen met Amerika voorop op veel plaatsen in de wereld geïntervenieerd. Nederland deed meestal schoorvoetend mee. Overal is dat op een mislukking uitgedraaid, Vietnam, Irak, Afghanistan, Libië, allemaal voorbeelden met catastrofale gevolgen. En dat gaan ze nu weer doen(!). Gelukkig lijken de anderen er dit keer ons niet bij nodig te hebben, wat onze volksvertegenwoordigers betreuren. Praktisch gezien kan je je het niet gekker voorstellen.
Welk belang dienen bombardementen? Elke militaire strateeg van betekenis weet dat je met luchtaanvallen geen gelovige massa bedwingt. Je verplettert een keer tien boosdoeners plus twintig omstanders, waarna vijftien woedende nazaten de wapens grijpen. Het is een beproefd recept voor voortgaande ellende. Ook de Israëliërs dienen het al jarenlang op. Het houdt het terrorisme - zo beschouwde Philips ook het optreden van de Nederlanders - lekker in stand, zodat ze door kunnen gaan met hun landjepik. Beter wordt het er niet van, nou ja behalve voor wapenhandelaren.

Syrië en Irak zijn niet de enige brandhaarden waarbij wij betrokken zijn. De 'Roll Back' doctrine van John Foster Dulles ook na zijn dood door de NAVO in de praktijk gebracht, rolde die organisatie intussen tot aan de poorten van Rusland. Niet alleen het handjevol resterende communisten maakt zich daarover zorgen. Nu het expansieve communisme niet meer bestaat, heeft de NAVO geen bestaansrecht meer. Het Oekraïens conflict dat rechtstreeks uit de Roll Back voortvloeit, heeft al zo'n tweehonderd Nederlanders het leven gekost. De NAVO zorgt voor zijn eigen bestaansrecht o.m. door stilletjes het oogmerk, verdediging van het grondgebied van de aangesloten landen, uit te breiden met ingrijpen overal ter wereld, wanneer iets onwelgevalligs aan de hand is. Ook in die club hebben veel brandstichters het voor het zeggen

Het komt mij voor dat de wereldbrandweer vol zit met gevaarlijke pyromanen. De personeelsselectie moet zorgvuldiger. Anders globaliseren de vuren. Vandaar mijn plaatje van boosdoeners en hun hobby.

Nieuwegein,
2014 09 22.

*) Aldus de AIVD volgens Clingendael directeur Ko Colijn in de NRC van 23 sep. 2014.