QR-CODE

Doordat het verbod in bovenstaand bord mij de toegang tot mijn wekelijkse zwemoefening ontzei, net als de toegang tot restaurants en nog zo wat, herinnerde ik me plots mijn jeugd. We moesten toen opeens allemaal een persoonsbewijs bij ons dragen van de overheid. Wie in de termen viel kon op vertoon daarmee een bonkaart krijgen. Zulke bonnetjes waren nodig om brood, melk enzovoorts te kunnen kopen. Een paar dagen bij een vriendje logeren kon alleen, als je wat van die bonnetjes meebracht. Zonder persoonsbewijs geen bonnen. Dat was natuurlijk vervelend voor mensen die niet deugden in de ogen van de dienstdoende persoonsbewijsambtenaar.
Er was toen nogal wat, waardoor je niet deugde.

Zo'n bonkaart was natuurlijk archaïsch, omslachtig en zou niet bestand geweest zijn tegen moderne kopieerapparaten. De techniek heeft echter niet alleen voortgang gemaakt bij het kopiëren. Ook optische patroonherkenning is stukken beter dan toen. In een geavanceerd land als China kunnen ze al automatisch gezichten van voorbijgangers herkennen. Zo ver zijn we hier nog niet. Wij behelpen ons dus maar met een QR-code. Het voordeel daarvan is, dat je eigenlijk niet eens meer een persoonsbewijs nodig hebt. Het krabbeltje opent de toegang tot veel meer persoonsgegevens dan zo'n ouderwets papier. En via ons uitstekende internet kunnen computers van bevoegde autoriteiten van overheid en banken, direct ingrijpen en ongewenste handelingen voorkomen. Ik breng het maar even in beeld, dan beklijft de vooruitgang beter.
VROEGER
NU
Het is een leerzame ontwikkeling voor iemand als ik met wat fantasie en voldoende technisch inzicht om me voor te stellen wat je er mee kunt doen, zonder in natuurkundige onmogelijkheden te verdwalen.
Zwembaden, sportscholen, supermarkten, bioscopen, restaurants, scholen en overheidsgebouwen beveiligen is triviaal. Dat hebben we al. Op al die plekken tref je alleen nog deugdzamen. Maar straks met ons persoonlijk CO2 budget, hoeft de kassière in de super je niet eens meer bestraffend toe te spreken, wanneer je je vlees, melk en alcohol rantsoen overschrijdt. De deur van de uitgang gaat vanzelf voor je neus dicht bij contrabande in het mandje. Bij aanschaf van wat ongedoogd groen of poeder, kan de verkoper naar de bankoverschrijving fluiten. Bij voldoende mankracht staat de politie je dan al voor je huisdeur op te wachten.
Wanneer ergens op een 'spreadsheet' een vinkje staat, of juist ontbreekt, kan je het met je code verder wel schudden. Ook joggers moeten opletten. Nu we weten dat die per km meer CO2 uitstoten dan een zuinige dieselauto, hoeft er weinig te gebeuren, of ze moeten straks kiezen, of joggen, of biefstuk eten.
Ik kan zo nog best een tijdje doorgaan met fantaseren, maar dat doe ik niet. Het zou later toch allemaal schril afsteken bij alles wat overheden en bankiers verzinnen. In China kunnen ze het dus al een tijdje beter. Zo gaat het hier straks ook. Als we het niet zelf kunnen maken, kopen we het spul daar. Wanneer het zover is, hoef ik alleen nog maar dit te tonen:
OM NIET TE MOGEN ZWEMMEN.

Nieuwegein, 2021 11 14.

naar top naar index