GEREHABILITEERD
INNOVATIEVE BOEVENJACHT

Nederland misdaadvrij      
eerst prostituees en daarna wij!

Ik doe een bekentenis. Ik onderschatte Minister Opstelten en Staatssecretaris Teeven. Ik meende dat hun hoofden bestonden uit heel hard bouwmateriaal, waarin geen klopboor een nieuwe kijk op de wereld kan drijven, laat staan dat je er verkeerde ideeën uit kon wringen. En nu ontpoppen ze zich als vernieuwers van de bovenste plank!
Een mens moet zijn fouten durven toegeven, dus bij deze:

mijn excuses heren, het spijt mij.


Innovatie bij Justitie.

Hun radicaal nieuwe aanpak zal in de kortste keren een eind maken aan de misdaad. Daaraan valt niet te twijfelen. Het gaat ze lukken, dat zie je zo. De methode heeft nog geen naam. Daarom stel ik voor hem de 'Sector Razzia van Opstelten en Teeven' te noemen, kortweg:

SROT.

Bij SROT vergeleken is New Yorks 'zero tolerance' kinderwerk.


Prostituees 100% beschermd.

SROT werd voor het eerst getest in Den Haag. Het resultaat was bemoedigend. Vorige week werd hij daarom op vol vermogen losgelaten op de regio Eindhoven met daverend succes. Van de tweede SROT heb ik de gegevens uit een vrijwel pagina groot NRC artikel bij de hand. Ook deze keer was het doel de volledige uitroeiing van de misdaad in één sector: de prostitutie. Pardon, ik bedoel de gedwongen prostitutie en de vrouwenhandel. Bij dat onderwerp plaatst een opmaakredacteur graag een plaatje met veel rood licht. De operatie was een 100% succes. Het was een schitterende demonstratie van de effectiviteit van SROT. Er namen 300 agenten, 5 officieren van justitie, tientallen advocaten, tolken, ambtenaren en hulpverleners aan deel. Maar toen was het doel dan ook bereikt. Schoon is het daar.
De politie sloot de buurt hermetisch af en pakte alles en iedereen op. 44 Prostituees werden in bussen geladen en afgevoerd. Zo werden ze direct onder bescherming geplaatst. 22 klanten, pooiers en toevallige voorbijgangers werden achter hekken bewaakt. De politie onderzocht de werkkamers, ambtenaren controleerden die op veiligheidseisen. De dames konden vrijuit praten over hun slavendrijvers en ze kregen bovendien de huurkosten voor die dag van hun kamers vergoed. Ze mochten zelfs roken, zo meldt de NRC. Mooier kan het eigenlijk niet. De mannen moesten zich identificeren en werden gefouilleerd. En... de mensenhandelaar en nog iemand werden gearresteerd. Die laatste had dus eigenlijk niet met de opzet te maken, maar zijn aanhouding was mooi meegenomen. Als je de ene misdaad bestrijdt, hoef je de andere nog niet te verwaarlozen zal een van de vijf officieren van justitie gedacht hebben.
Het landelijk parket vindt de acties zo effectief en succesvol, dat het er vaker toe wil overgaan.


Nu wij nog.

De eerstvolgende SROT zal naar ik verneem in een gemakkelijk af te zetten gedeelte van de Kalverstraat in Amsterdam plaatsvinden. Er zullen 500 agenten een navenant aantal officieren van justitie enzovoorts worden ingezet. Verwacht wordt dat een honderdtal winkeliers en dubbelzoveel ander winkelpersoneel zal worden afgevoerd. Net als in Eindhoven zullen klanten en toevallige voorbijgangers op de Dam achter hekken worden geplaatst. Bij deze Amsterdamse SROT zullen ook vrouwen en kinderen voor het goede doel enig ongemak ondervinden. Alleen kinderen jonger dan zes jaar mogen vrijuit gaan. De winkeliers en hun personeel zullen in het bijzijn van advokaten, tolken en welzijnswerkers vrijuit kunnen praten over de winkeldiefstallen die hun nering ruïneren. Indien bij fouillering van het winkelend publiek blijkt dat men goederen bij zich heeft zonder de kassabon, zal procesverbaal worden opgemaakt. Die potentiële delinquenten worden daarop in hechtenis gehouden. De winkeliers krijgen voor de tijd dat de actie duurt de huur van hun winkelpanden vergoed.
Het landelijk parket vermoedt dat die actie de nodige uitstraling zal hebben. Hierdoor zal het misschien niet nodig zijn SROT op een later moment in alle andere winkelstraten van Amsterdam te herhalen.

Zodra de politie de opgedane ervaringen heeft verwerkt en op adem gekomen is van de inspanningen zal de vierde proef SROT worden uitgevoerd.
Bij die actie richt men zich op twee sectoren tegelijk: inbraak en drugs. Vermoedelijk zal daartoe een villawijk in Wasenaar worden uitverkoren. De wijk zal hermetisch worden afgegrendeld en alle huizen worden onderzocht. De bewoners moeten mee. Hiervoor zet men luxe touringcars in. Het is nog niet bekend waarheen de beschermelingen worden gebracht. Voorbijgangers, wandelaars, fietsers en automobilisten gaan ook hier achter hekken. Ik vermoed die van het vroegere dierenpark. Vondsten van drugs, wapens en inbrekerswerktuigen zoals breekijzers, houwelen, diamanten, waarmee ruiten kunnen worden uitgesneden en buitenissige sleutelbossen zullen als bewijsmateriaal dienen. Het parket verwacht op die manier de groothandel in drugs en de inbraak in de regio een gevoelige zo niet een definitieve slag toe te brengen.
Hierna volgt een evaluatie, die met de volksvertegenwoordiging zal worden besproken.

Nieuwegein, 30 maart 2012.