Column archief

Archief is een tegroot woord voor de verzameling colums e.a. die hieronder zijn opgenomen. Het is een betrekkelijk willekeurig deel van het papieren archief. Wat uit de selectie "recent" verdwijnt, gaat in eerste instantie naar dit bestand. En verder zitten, of komen er nog een aantal in uit het verleden, waarop ik zelf een tikkeltje trots ben, of die ook in de huidige tijd passen.

  1. Management (Eerst verschenen in het 'Liber Amicorum' voor Rolf Siemssen, 1995(?)). Management van grote systemen door 'nitwits' met vooral sociale vaardigheden en vooral géén kennis van zaken begon toen 'in' te raken.
  2. Management sprookje (1e versie: NRC/H'Bld. 1998 05 26.) Ook grote industriële bedrijven profiteren al van de zegeningen van het nieuwe management.
  3. Asfalteer de spoorweg! (1e versie: De Ingenieurskrant 1992 04 30.) Spoorwegen zijn romantisch. Zij hinderen het vervoer van mensen en goederen.
  4. HOOP (Verkorte versie van 'Een HOOP HOOP' in NRC/Handelsblad, 1987 09 29.) Over selectie van beleidsambtenaren en de oorzaak van slecht bestuur.
  5. Homo faber (1e versie in NRC/Handelsblad 1985 11 21.) Natuurlijk vernietigt techniek werk; daar is het voor bedoeld.
  6. High tech in 1669 (1e versie in NRC/Handelsblad 1986 02 20.) Technisch was Nederland in de 17e eeuw de rest van de wereld ver vooruit. Welvaart en welzijn zijn niet alleen te danken aan handel en bankieren.
  7. Zandberg (1e versie in NRC/Handelsblad 1987 10 27.) President Bush, de oude, dacht dat honderdmiljoen Amerikanen het niet fout konden hebben. Het omgekeerde is echter waar. Als veel mensen iets denken of vinden, is het vrijwel zeker onjuist.
  8. Terreur De 'War on Terrorism' liep bijna uit de hand. Gelukkig net nog niet. Maar nu noodzaken Amerikaanse politiemethoden Washington om overal ter wereld de rechtsorde te gaan beschermen. Wees vriendelijk als er een marinier aan uw deur klopt.
  9. Eureka! Te veel wetenschapsbeleid. (1e versie in Technisch Weekblad 1996 09 04.)Er is te weinig R&D-activiteit en te veel R&D-beleid. Dat lijkt een gratuïte opmerking. Maar als je Nederland vergelijkt met bv. Zwitserland, dan wordt zo'n wanhoopskreet toch wel benauwend plausibel!
Later meer!