DE SNELLE TRAM VAN


EN ZIJN SNELLE JONGENSOp 15 september 2010 moest ik naar VROM in Den Haag. Op de sneltramhalte bij mijn huis hield ik om 11.13 uur de OV-chipkaart voor de elektronische lezer. Ik was "aangemeld".
De tram kwam niet. Andere reizigers die er eerder waren, verzekerden dat die van 11.13 nog niet voorbij was. Ik wachtte tot 11.24. Nog geen tram. Ik zou de trein missen. De regering wacht niet, dus dan maar met de auto. Ik hield mijn kaart weer voor de lezer. Die meldde mij af en deelde mee dat er € 0,51 van mijn tegoed was afgeschreven. Een soort negatief wachtgeld. Connexxion vermeldt nergens dat er voor het wachten bij de haltes moet worden betaald. Ik schreef het bedrijf op 16 september een brief waarin ik mijn geld terugvroeg omdat hun tram niet was gekomen.
Op 11 november kreeg ik antwoord. Zij resumeerden dat ik had geschreven dat de bus niet bij de halte was verschenen. Ze hadden 'contact opgenomen met de collega's van de regio die de ritten verzorgen'. Die hadden het logboek van de Centrale Verkeersleiding nagekeken. 'Hieruit zijn geen bijzonderheden gebleken met betrekking tot de dienstuitvoering van de lijndienst waarmee ik wilde reizen.' Ze verontschuldigden zich voor het ongemak.' En schreven dat ze het op prijs stelden dat ik de moeite had genomen om hen nader te informeren.

Op 19 november schreef ik Connexxion dat mijn klacht niet de bus maar de tram betrof. En ik verzocht hen mijn brief in handen te geven van iemand die wel kon lezen.

Op 26 november bevestigde Connexxion de ontvangst van mijn brief. Voor de behandeling was een zorgvuldig onderzoek nodig o.a. bij de collega's van de uitvoerende regio. Over de uitslag zou ik bericht krijgen. Het streven was dat binnen drie weken rond te hebben.

Al op 3 december was het zorgvuldig onderzoek afgerond. Connexxion recapituleerde: "U meldde ons dat u met een van onze lijndiensten wilde reizen. Dit lukte u echter niet omdat de bus niet bij de halte is verschenen."
De rest laat zich raden. Niets bijzonders in het logboek. Verontschuldigingen voor het ongemak. Blij dat ik de moeite had genomen... En daardoor kunnen zij aan verbetering van de dienstverlening werken.

Op 6 januari 2011 kreeg ik nog een brief. Zij hebben mijn "bevindingen doorgegeven aan (hun) collega's die in (mijn) rayon verantwoordelijk zijn voor het personenvervoer. Die nemen het in behandeling en gebruiken (ze) om (hun) dienstverlening te verbeteren."
De brief bevatte een PS. Op
hun webstek (Service en contact) bevindt zich een restitutieformulier waarmee een claim kan worden ingediend om geld terug te krijgen.
Het schijnt dus wel eens vaker voor te komen. Ik heb van deze extra service geen gebruik gemaakt. Er is een snellere manier om de rekening te vereffenen, gewoon een keer de tram nemen zonder de OV-kaart voor die lezer te houden.